A via ferrata (szószerinti fordítása az olaszul: vas út; magyarul: vasalt út; németül: Klettersteig) A történelemben először, katonai célokból alakították ki ezeket az utak az I. világháborúban, az olasz (Via ferrata) és az osztrák-magyar (Klettersteig) frontokon, a csapatok gyors utánpótlásának ellátására. Az utak általában kellően biztosítottak, biztonságosak, az végigjáráshoz nincs szükség különleges mászó-tudásra, csak lelkesedésre és kitartásra. Ezek az utak többnyire drótkötéllel biztosítottak a sziklafalakon, technikailag a túrázás és a mászás között. Mesterséges lépések, fogások valamint létrák és hidak segítségével juthatunk előre az úton, miközben a kezeinkkel szinte végig kapaszkodnunk kell. Emiatt a klettersteig utak többségén szükségünk van kellő fizikai állóképességre, szédülésmentességre és magabiztos koordinációra.  Kizáró ok a tériszony és a kellő mozgáskoordináció hiánya. Gyerekekkel is járható az utak többsége, de csak akkor, ha már biztonságosan elérik fogásokat. Védőfelszerelésük pedig a koruknak megfelelő, jól illeszkedik testükhöz, hogy biztonságosan felfoghassák az esetleges esésekből eredő terhelést.  Természetesen, ha nincs megfelelő felszerelés, nem szabad klettersteig túrára menni. Túravezetőink a túra indulása előtt megfelelő oktatást tartanak a túra során felmerülő veszélyekről, megmutatják és kellően begyakoroltatják a felszerelés megfelelő használatát.

 Felszerelés, amire szükség van

 

A megfelelő túraruházat:

 • bakancs
 • öltözet, réteges- az évszaknak megfelelő (túra-zokni, aláöltözet, túranadrág, lábszárvédő, pulóver, kabát, szél- és eső elleni öltözet, sapka, kesztyű, napszemüveg, …)

Ezen kívül még a következő felszerelések is kellenek:

 • hátizsák
 • elemózsia
 • kulacs, termosz
 • elsősegély csomag
 • napkrém
 • fényképezőgép

Technikai (Klettersteig / Via ferrata) felszerelés:

 • beülő,
 • kantár (Csak az előírásoknak megfelelő Via ferrata-kantárt használjunk!),
 • önzáró karabiner,
 • mászó-sisak (Kőhullás és esés közbeni sérülések ellen!),
 • mászó-kesztyűvagy vékony munkáskesztyű (Megvéd az acélsodrony szálaitól!),
 • könnyű mászó- vagy túracipő,
 • rövid kötélgyűrű vagy heveder karabinerrel (ebbe bekötve pihenhetünk),

Szükség lehet még:

 • fejlámpa (utunk vezethet barlangokon-, alagutakon át),
 • mászókötél,
 • biztosítási felszerelés (kötélbiztosításhoz).

A túráink során a szükséges technikai felszerelést (sisak, beülő, klettersteig szett) mi biztosítjuk a részvevőknek!

Ki vehet részt a Via ferrata túrán?

A Via Ferrata túrán való részvétel előfeltétele, hogy  a rendelkezz túrázási tapasztalattal, jó mozgáskoordinációval, lépésbiztonsággal, s nincs tériszonyod!

Via ferráta túra (Hochkar Klettersteige): 5-6 óra/túra. Ár: 14.900 Ft /fő

Via ferráta túra (Egyéb via ferrata útvonalak): Ár: Egyeztetés után, személyre szabott és egyedi árajánlat.

 

Via ferrata / Klettersteig utak:

 Hohe Wand

 Währinger Steig (A-C)     

A parkolóhelytől kb. 45 perc az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. A kezdeti nehezebb szakasz után elérünk egy párkányocskát, ahonnan az út egy barlangocskában folytatódik, aminek a végénél elhelyezett létrán folytatódik tovább az út. A létra leküzdése után egy kb. 45 perces könnyed lejtmenettel térünk vissza a kiindulási ponthoz, ahonnan visszasétálunk a parkoló helyig.

Hanselsteig (A-B)

A parkolóhelytől kb. 35 perc az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az első fal tetején egy kisebb párkányról csodálhatjuk meg a kilátást, majd innen egy barlangon keresztül érjük el a kürtőben beépített létrákat. A létrák megmászása után egy kis sétával elérjük a fensíkon álló hüttét, ahonnan kb. egy órás gyaloglással érünk vissza a parkoló helyig.

Steirerspur-Klettersteig (A-C)

A parkolóhelytől kb. egy óra túra az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. A út izgalmas lejtmenettel kezdődik, majd egy sík falon kell végig gyalogolnunk a felfelé vezető drótkötélig. Az egész úton gyönyörködhetünk a panorámában. A felmászása után egy kis sétával elérjük a kiindulási pontot, ahonnan visszasétálunk a parkoló helyig.

Wildenauersteig (A-D)

A parkolóhelytől kb. 45 perc túra a via ferrata beszállásáig. Az út kb. egy óra. Az első szakasz megmászása után átgyalogolunk a következő szakasz beszállásáig, ahonnan küzdelmes szakaszokon keresztül jutunk el a barlang bejáratához. A barlangi szűkületeken sokszor csak hátizsák nélkül férhetünk el.  A mászást nehezíti, hogy hiányzik végig a drótkötél kezdeti, a biztosítást a fogásokon-, lépéseken megoldani. Amikor felértünk az út végén található kis erdőig, ne felejtsünk el visszanézni, hogy honnan másztunk fel idáig. A pihenés után egy kb. órás gyaloglással érünk vissza a parkoló helyig.

Gebirgvereins-Klettersteig (A-D)

A parkolóhelytől kb. 45 perc túra a via ferrata beszállásáig. Az út kb. egy óra. Az első könnyebb szakasz megmászása után egy kitett falat küzdünk le, amíg egy fácskákkal tarkított gerincre érkezünk. Itt látjuk meg a következő szakasz függőhídját és a felfelé kanyargó létrát. Ha túljutottunk a lelkileg megviselő részen, tovább haladhatunk a sziklafalon, amíg el nem érjük az erő szélét. Itt megkönnyebbülve visszanézhetünk az alattunk elterülő tájra. A pihenés után egy kb. órás gyaloglással térhetünk vissza a parkoló helyig.

Völlerinsteig (A-C)

A parkolóhelytől kb. 45 perc az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az első fal tetején egy kisebb párkányról csodálhatjuk meg a kilátást, majd innen egy barlangon keresztül érjük el a kürtőben beépített létrákat. A létrák megmászása után egy kis sétával elérjük a fennsíkot, ahonnan kb. egy órás gyaloglással érünk vissza a parkoló helyig.

Rax Alpe

Teufelsbadstubensteig (A-B)

A parkolóhelytől kb. 50 perc az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. egy óra. Az út inkább a hosszúsága miatt nehezebb, különösebb technikai tudást nem igényel. A létra leküzdése sem jelent különösebb akadályt. Ha felértünk a fennsíkra kellemes másfél órás túrával juthatunk vissza a parkoló helyig.

Alpenvereinssteig (A-B)

A parkolóhelytől kb. egy óra az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. két óra. Az út inkább a hosszúsága miatt nehéz, különösebb technikai tudást nem igényel. Az úton többször létrák színesítik a túrát, de különösebb akadályt nem jelentenek. Útközben van időn a gyönyörködni a panorámában. A mászás után két órás túrával juthatunk vissza a parkoló helyig.

Gustav-Jahn-Steig (A-B)

A parkolóhelytől kb. kettő óra az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. egy óra. Az út inkább a kitettsége teszi nehézzé, de különösebb technikai tudásra nincs szükség. A túrát létra é egy kisebb barlangocska színesíti. Útközben lesz időnk a tájban gyönyörködni. Az út után két órás túrával juthatunk vissza a parkoló helyig.

Königschußwandsteig (A-E)

A parkolóhelytől kb. kettő óra az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. másfél óra. Az úton többször szükségünk lesz a fizikai és lelki erőnkre. A túrát szűk hasadékok teszik még izgalmasabbá. Útközben, ha lesz lehetőségünk azért nézzük meg a panorámát. A mászás után pihenjünk egy jót. A visszaút a parkoló helyig kb. két órás túra.

Haid-Steig (A-D)

A parkolóhelytől kb. másfél óra az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. két és fél óra. A környék egyik legizgalmasabb útja, sokszor szükségünk lesz a fizikai erőnkre és néha a lelkünket is meg kell erősítenünk. A túrát hasadékok, létrák, kitett sziklafalak teszik izgalmassá. Útközben, ha lehetőségünk van, pihenjünk és mindig nézzünk körbe, csodálatos a táj. A mászás után pihenjünk egy nagyot, mert a visszaúton egy kb. két órás, könnyebb via ferrata végigjárásával juthatunk le parkoló helyig.

Bucklige Welt

Pittentaler Steig (A-D)

A parkolóhelytől kb. 30 perc hegymenet az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az első falon létrát leküzdve tudunk előrébb jutni, majd egy kisebb párkányról csodálhatjuk meg a kilátást. Innen kitettebb falszakaszokon keresztül érünk el a tetőn álló várromhoz. A visszaút kb. fél órás lejtmenet a parkoló helyig.

Flatzer Wand

Ternitzer Steig (A-B)

A parkolóhelytől kb. 20 perc a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az út különösebb technikai tudást nem igényel. A kellemes utat többször létrák, kapaszkodók színesítik, de különösebb akadályt nem jelentenek. Útközben van időn a gyönyörködni a panorámában. A mászás után fél órás gyaloglással juthatunk vissza a parkoló helyig.

Jubiläumssteig (A-B)

A parkolóhelytől kb. 20 perc a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az út különösebb technikai tudást nem igényel. A kellemes utat többször létrák teszik izgalmasabbá, de különösebb nehézséget nem jelentenek. Útközben van időn a gyönyörködni a panorámában. A mászás után fél órás gyaloglással juthatunk vissza a parkoló helyig.

Klettersteig E60 (A-B)

A parkolóhelytől kb. 20 perc a via ferrata beszállásáig. Az út kb. fél óra. Az utunk két nagy sziklatömbön vezet át, a kellemes erdei környezetben. A haladásunkhoz különösebb technikai tudást nem szükséges. A visszaút kellemes fél órás gyaloglás a parkoló helyig.

Göstlinger Alpen

Heli-kraft klettersteig (A-D)

A parkolóhelytől kb. 45 perc hegymenet az út a via ferrata beszállásáig. Az út kb. másfél óra. A beszállás után az előre jutást kisebb játékos akadályok színesítik, majd leküzdjük a legnagyobb falfelületet. Az utunkon több kötélhíddal is találkozunk, amelyek izgalmassá teszik a túránkat. A falon közlekedve feltétlenül csodáljuk meg a kilátást. A visszaút kb. fél órás lejtmenet a parkoló helyig.

Nehézségi fokozatok

„A” (Problémamentes utak)

Egyszerű, általában a hegyi túrákkal egyenrangú biztosított utak, ahol a mesterségesen beépített eszközök elsősorban kapaszkodásra szolgálnak, sokszor csak a biztonság érzését erősítik. Mindig van megfelelő számú és méretű lépés és fogás.

„B” (Könnyű utak)

Ezek az utak már meredekebb terepen vezetnek, néhol találni természetes kapaszkodókat. Előfordulhatnak hosszabb meredek és kitett szakaszok. A haladás már megerőltető lehet a kevésbé gyakorlottak számára a kiépített szakaszokon, a sokszor függőleges létrákon.  Az út teljesítése az átlagos fizikai erőnlétet kíván, a könnyebb szakaszokon még megpihenhetünk. A kezdők és a gyerekek még ezeken a könnyűnek tűnő utakon is mindenképpen használják a klettersteig-szettet!

„C” (Mérsékelten nehéz utak)

Meredek, sokszor szinte végig függőleges sziklafalakon vezet az út. Ezeken az utakon elengedhetetlen a megfelelő kondíció. Sokszor össze kell szedni minden bátorságunkat és elszántságunkat. Néhol visszahajló létrákat találhatunk. Többször a függőleges szakaszon csak egy szál drót áll rendelkezésünkre, ilyenkor karizmaink segítségével kell előrejutnunk. Elengedhetetlen a lépésbiztonság és a tériszony-mentesség. A tapasztaltabbak számára is ajánlott az önbiztosító felszerelés használata!

„D” (Nehéz utak)

Ezeken a függőleges utakon gyakran találkozhatunk áthajló szakaszokkal, a sziklákon kevés természetes fogást találunk. A kevéske mesterséges fogások többször távol vannak egymástól, sokszor csak a drótkötélbe lehet kapaszkodni. Kezdők semmiképp ne vágjanak neki az ilyen nehézségű utaknak, megfelelően gyakorlott vezető nélkül.

„E” (Nagyon nehéz utak)

Kiépítésük  a ,,D” kategóriának felel meg, de hosszúságuk, útvonalvezetésük miatt sok gyakorlatot és állóképességet követelnek. Egyes szakaszokon sziklamászó tapasztalatokra is szükség lehet. Nagy a pszichés terhelés.

„F-G” (Extrém nehéz utak)

Csak kiváló mászó-technikai tudással és –kondícióval járhatóak ezek az utak.