Gyakran ismételt kérdések

A leggyakrabban felmerülő kérdéseiteket összeszedtük, hátha választ kapsz Te is!

Ha mégsem, bátran írj nekünk és mi válaszolunk!

1. Mennyire veszélyes a rafting?

Ez elsősorban a folyószakaszok nehézségi szintjétől (WW I – WW VI) függ. Az osztrák Salza folyó (ahol túráink többségét vezetjük) egyes szakaszain vannak eltérő nehézségű, kellő izgalmakat rejtő hullámok, zúgók, szűkületek, kanyonok, sziklák. Összességében azonban a biztonságosabb vadvízi folyók közé sorolható, mivel kevesebb méretes sziklát tartalmaz, melyek bizonyos esetekben a hajók felborításáért felelősek.

2. Mennyire könnyű beborulni a vízbe egy rafting túrán? Sokan borulnak?

A borulás valószínűsége az alábbi tényezőktől függ:
1. Gyakorlottság
2. Vízállás (alacsonyabb vízállásnál kisebb az esélye)
3. Szabályok betartása (pl. követési távolság)
Természetesen előfordulhatnak borulások, amik fokozzák az izgalmakat, olykor viszont megesik, hogy kifejezetten élményszámba mennek.

3. Mikor van a rafting szezon?

A szezon akkor veszi kezdetét, amikor az időjárás már kedvez az evezésnek. Ez általában az április végétől október közepéig terjedő időszakot jelenti.

4. Milyen hideg a Salza folyó?

A Salza átlagosan 8-10 fokos, nyaranta mégis szeretnek lubickolni benne az emberek.
Hogy hogyan lehetséges ez? Mindenki kap tőlünk egy neoprén ruhát, ami még a 4 fokos vízben is megtartja a testhőmérsékletet. Amikor befolyik a víz a ruha alá, ezt a vízréteget melegíti fel testhőmérsékletünk, és ha a ruha elég feszesnek bizonyul, akkor ez a felmelegített vízréteg a testünk és a ruha között biztosítja, hogy a 4 fokos vízben se fázzunk.

5. Kezdő rafting túra van Ausztriában?

Igen. Nagyon sokan látogatnak el hozzánk azok közül, akik még nem kóstoltak bele a vadvízi evezésbe, sőt olyanok is vannak, akik még életükben nem fogtak kézbe semmilyen evezőt. A részvétel egyetlen kritériuma az úszás tudás. A Salza alapvetően a biztonságosabb vadvízi folyók közé tartozik, ezért családoknak is jó szívvel ajánljuk rafting túráinkat.

6. Milyen hideg a Soca folyó?

A Soca átlagosan 8-10 fokos.

7. Hány km a napi túratáv a vadvízen?

Attól függően, hogy melyik túrát választod (Salza classic vagy Hosszú túra) és hogy melyik szakaszon evezünk aznap, 10-15 kilométer hosszúságú szakaszra kell számítani, ami 3-5 óra időtartamot jelent.

8. Mit kell vinni egy rafting túrára?

Fürdőruhát és törölközőt mindenképpen hozz magaddal. A ruhaosztásra már fürdőruhában gyere. Minden más felszerelést (neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, mentőmellény) mi biztosítunk.

9. Mit tartalmaz a rafting felszerelés?

A rafting felszerelés mellényből, sisakból, neoprén ruhából, raft hajóból valamint evezőből áll.

Mellény: a mentőmellény a legfontosabb felszerelés. Ez tart a víz felszínén a hömpölygő folyóban, ugyanakkor feltűnő színével felhívja a túravezető figyelmét a vízben lévő evezősre. A szakemberek élénk színű, speciális kiképzésű, ún. gyors csattal rendelkező mellényeket ajánlanak, amelyek sokkal erősebbek sík vízre kifejlesztett társaiknál. Mi is ilyen mellényt biztosítunk a rafting túrához

Sisak: a sisak a mellény mellett a második legfontosabb védőfelszerelés. Feladata, hogy védje a koponyát, a tarkót és a halántékot, hiszen bármely testrész sérülése életveszélyes lehet. Fontos, hogy stabilan illeszkedjen a fejre.

Védőruha: szaknyelven neoprén ruha. Kb. 3-4 mm vastagságú, vízhatlan öltözet, amely véd a hideg víztől, az ütésektől és a zúzódásoktól.

Raft: speciális anyagból készült, 4-12 személyes gumicsónak. Anyaga strapabíró; a csónak kifejezetten a sziklák közötti evezésre lett kifejlesztve. Irányítása tökéletes összhangot követel meg a benne ülőktől, éppen ezért igazán hatékony eszköze a csapatépítésnek is!

Evező: a lapát a legjobb barátunk a folyón. Nem csak azért, mert nélküle elveszettnek érzi magát az ember, hanem azért is, mert segít az egyensúly megtartásában, az irányításban, és a hajóba való visszajutásban is.

10. Hány km-re van Palfau Budapesttől?

Palfau 440 km-re van Budapesttől.
Útvonal leíráshoz kattints ide!

11. Ki vehet részt vadvízi evezésen?

A rafting túrán való részvételhez az úszástudást leszámítva semmilyen előképzettség nem szükséges.

Egyéb feltételek:
18 éves kor alatt szülői beleegyezés
fizikai és pszichológiai alkalmasság (fogyatékkal élők sincsenek kizárva a túráról)
alkohol, és kábítószer fogyasztásának mellőzése

12. Hány éves kortól lehet részt venni rafting túrán?

12-14 éves kortól lehet részt venni vadvízi evezésen szülői beleegyezéssel, szülői felügyelet mellett.

13. Milyen vadvízi nehézségi szintek vannak?

A Salza folyó a szezon nagy részében II-es szintű, illetve a téli hóolvadáskor áprilistól júniusig, és az esőzések után III-as szintű.
Vadvízi nehézségi fokok:
WW I: Könnyű. Egyenletes sodrású és hullámzású, egyszerű, nyitott folyókanyarulatokkal, könnyen kikerülhető akadályok, könnyen belátható útvonal.

WW II: Közepesen nehéz. Változó sodrású és hullámzású, kisebb hengerek, örvények, kisebb akadályok a sodrásban, kisebb lépcsők, összességében jól látható útvonal.

WW III: Nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, hengerek, örvények, limányok, nagyobb akadályok a mederben, lépcsők, kisebb torlaszok a mederben, az áramlat a bokrok alatt halad át, az útvonal helyenként nehezen belátható.

WW IV: Nagyon nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, nagy hengerek, örvények és akadályok a mederben, az útvonal belátását akadályozó torlaszok, az útvonal helyenként nem belátható, parti felderítés szükséges.

WW V: Különösen nehéz – A meder extrém esése nagy vízhozam mellett, magas hengerek és lépcsők, az útvonal belátását akadályozó, szűk, nehézen átjárható torlaszok, vízesések, a parti felderítés elengedhetetlen.

WW VI: Járhatatlan vadvíz – Általánosságban véve nem járható vadvíz. Előfordul, hogy bizonyos vízállásnál a VI-os fokozatú helyek járhatóvá válnak, de ez minden esetben nagyon balesetveszélyes.