GYIK

Mennyire veszélyes a rafting?

Ez elsősorban a folyószakaszok nehézségi szintjétől (WW I – WW VI) függ. Az osztrák Salza folyó (ahol túráink többségét vezetjük) egyes szakaszain vannak eltérő nehézségű, kellő izgalmakat rejtő hullámok, zúgók, szűkületek, kanyonok, sziklák. Összességében azonban a biztonságosabb vadvízi folyók közé sorolható, mivel kevesebb méretes sziklát tartalmaz, melyek bizonyos esetekben a hajók felborításáért felelősek.

 

Mennyire könnyű beborulni a vízbe egy rafting túrán? Sokan borulnak?

A borulás valószínűsége az alábbi tényezőktől függ: 

  1. Gyakorlottság
  2. Vízállás (alacsonyabb vízállásnál kisebb az esélye)
  3. Szabályok betartása (pl. követési távolság)

Természetesen előfordulhatnak borulások, amik fokozzák az izgalmakat, olykor viszont megesik, hogy kifejezetten élményszámba mennek. 

 

Mikor van a rafting szezon?

A szezon akkor veszi kezdetét, amikor az időjárás már kedvez az evezésnek. Ez általában az április végétől október közepéig terjedő időszakot jelenti.

Milyen hideg a Salza folyó?
A Salza átlagosan 8-10 fokos, nyaranta mégis szeretnek lubickolni benne az emberek.
Hogy hogyan lehetséges ez? Mindenki kap tőlünk egy neoprén ruhát, ami még a 4 fokos vízben is megtartja a testhőmérsékletet. Amikor befolyik a víz a ruha alá, ezt a vízréteget melegíti fel testhőmérsékletünk, és ha a ruha elég feszesnek bizonyul, akkor ez a felmelegített vízréteg a testünk és a ruha között biztosítja, hogy a 4 fokos vízben se fázzunk.
 
Kezdő rafting túra van Ausztriában?
Igen. Nagyon sokan látogatnak el hozzánk azok közül, akik még nem kóstoltak bele a vadvízi evezésbe, sőt olyanok is vannak, akik még életükben nem fogtak kézbe semmilyen evezőt.     A részvétel egyetlen kritériuma az úszás tudás. A Salza alapvetően a biztonságosabb vadvízi folyók közé tartozik, ezért családoknak is jó szívvel ajánljuk rafting túráinkat.
 
Milyen hideg a Soca folyó?

A Soca átlagosan 8-10 fokos.

Hány km a napi túratáv a vadvízen?

Attól függően, hogy melyik túrát választod (Salza classic vagy Hosszú túra) és hogy melyik szakaszon evezünk aznap, 10-15 kilométer hosszúságú szakaszra kell számítani, ami 3-5 óra időtartamot jelent.

Mit kell vinni egy rafting túrára?

Fürdőruhát és törölközőt mindenképpen hozz magaddal. A ruhaosztásra már fürdőruhában gyere. Minden más felszerelést (neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, mentőmellény) mi biztosítunk.

Mit tartalmaz a rafting felszerelés?

A rafting felszerelés mellényből, sisakból, neoprén ruhából, raft hajóból valamint evezőből áll.
 
Mellény: a mentőmellény a legfontosabb felszerelés. Ez tart a víz felszínén a hömpölygő folyóban, ugyanakkor feltűnő színével felhívja a túravezető figyelmét a vízben lévő evezősre. A szakemberek élénk színű, speciális kiképzésű, ún. gyors csattal rendelkező mellényeket ajánlanak, amelyek sokkal erősebbek  sík vízre kifejlesztett társaiknál. Mi is ilyen mellényt biztosítunk a rafting túrához


Sisak: a sisak a mellény mellett a második legfontosabb védőfelszerelés. Feladata, hogy védje a koponyát, a tarkót és a halántékot, hiszen bármely testrész sérülése életveszélyes lehet. Fontos, hogy stabilan illeszkedjen a fejre.


Védőruha: szaknyelven neoprén ruha. Kb. 3-4 mm vastagságú, vízhatlan öltözet, amely véd a hideg víztől, az ütésektől és a zúzódásoktól.


Raft: speciális anyagból készült, 4-12 személyes gumicsónak. Anyaga strapabíró; a csónak kifejezetten a sziklák közötti evezésre lett kifejlesztve. Irányítása tökéletes összhangot követel meg a benne ülőktől, éppen ezért igazán hatékony eszköze a csapatépítésnek is!
 
Evező:  a lapát a legjobb barátunk a folyón. Nem csak azért, mert nélküle elveszettnek érzi magát az ember, hanem azért is, mert segít az egyensúly megtartásában, az irányításban, és a hajóba való visszajutásban is.
 
Hány km-re van Palfau Budapesttől?

Palfau 440 km-re van Budapesttől.

Útvonal leíráshoz kattints ide!


Ki vehet részt vadvízi evezésen?

A rafting túrán való részvételhez az úszástudást leszámítva semmilyen előképzettség nem szükséges.
 
Egyéb feltételek:

  • 18 éves kor alatt szülői beleegyezés
  • fizikai és pszichológiai alkalmasság (fogyatékkal élők sincsenek kizárva a túráról)
  • alkohol, és kábítószer fogyasztásának mellőzése
Hány éves kortól lehet részt venni rafting túrán?
12-14 éves kortól lehet részt venni vadvízi evezésen szülői beleegyezéssel, szülői felügyelet mellett.
 
Milyen vadvízi nehézségi szintek vannak?

A Salza folyó a szezon nagy részében II-es szintű, illetve a téli hóolvadáskor áprilistól júniusig, és az esőzések után III-as szintű.

 Vadvízi nehézségi fokok:

WW I: Könnyű. Egyenletes sodrású és hullámzású, egyszerű, nyitott folyókanyarulatokkal, könnyen kikerülhető akadályok, könnyen belátható útvonal.

 
WW II: Közepesen nehéz. Változó sodrású és hullámzású, kisebb hengerek, örvények, kisebb akadályok a sodrásban, kisebb lépcsők, összességében jól látható útvonal.


WW III: Nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, hengerek, örvények, limányok, nagyobb akadályok a mederben, lépcsők, kisebb torlaszok a mederben, az áramlat a bokrok alatt halad át, az útvonal helyenként nehezen belátható.


WW IV: Nagyon nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, nagy hengerek, örvények és akadályok a mederben, az útvonal belátását akadályozó torlaszok, az útvonal helyenként nem belátható, parti felderítés szükséges.

 
WW V: Különösen nehéz – A meder extrém esése nagy vízhozam mellett, magas hengerek és lépcsők, az útvonal belátását akadályozó, szűk, nehézen átjárható torlaszok, vízesések, a parti felderítés elengedhetetlen.

 
WW VI: Járhatatlan vadvíz – Általánosságban véve nem járható vadvíz. Előfordul, hogy bizonyos vízállásnál a VI-os fokozatú helyek járhatóvá válnak, de ez minden esetben nagyon balesetveszélyes.

Legfrissebb híreinket hol találod?

Napjainkban

Cart
  • No products in the cart.